HYDROTEC SINDS 1988
VOOR GEZONDE KELDER BESCHERMD TEGEN VOCHT

VOOR GEZONDE KELDER BESCHERMD TEGEN VOCHT

Muren tegen de grond, zoals in de meeste kelders, lopen een groot risico dat ze worden aangetast door vocht. Om problemen te voorkomen, moeten er beschermingen worden aangebracht:

– Ofwel langs binnen: door de uitvoering van een bekuiping in combinatie van de injectie van een waterafstotend middel

– Ofwel langs buiten: aanbrengen van een bescherming in meerdere lagenen installatie van draineerbuizen langs de ondergrondse muren.

Met deze voorzieningen kunt u vochtige muren zeer efficiënt bestrijden.

WAAR

 • Binnen in kelders, de muren die in lateraal contact staan met de grond.
 • Of buiten, graven van een geul langs de muren die tegen de grond.

SYMPTOMEN

 • Muren en vloeren van vochtige kelders
 • Afbrokkelende verf of bezetting
 • Waterinfiltratie
 • Onaangename geuren, schimmels en zwammen die zich ontwikkelen op de opgeslagen voorwerpen
 • Te hoge luchtvochtigheid in de kelders

WAAROM?

Hydrotec biedt 10 jaar garantie op de bescherming van ondergrondse muren.

BESCHERMING LANGS BINNEN

 1. Voorbereiding van de te behandelen muur:

  • Afkappen van eventuele bezetting, zandstralen van verf

  • Opvullen van scheuren.

  • Opruwen van beton om een goede hechting te verzekeren

 2. Zagen van een tegelstrook op de vloer en van de deklaag, indien nodig.

 3. Aanbrengen van een hechtlaag (Hydro+ en Hydrobond)

 4. Bekuiping door aanbrengen van een waterafstotende mortel (Hydro+) over een minimale dikte van 14 mm om bestand te zijn tegen hoge waterdruk.

 5. Plaatsen van afschuiningen in Hydro+ mortel aan de voet van de muur en in de hoeken.

 6. In sommige gevallen plaatsing van een drainagegoot aan de voet van de vochtige muren die onderhevig zijn aan grote waterdruk. Deze goot zal het water afvoeren naar een pomp in een put.

 7. Aanbrengen van een injectiebarrière om capillair opstijgend vocht tegen te houden en om te voorkomen dat het vochtprobleem zich hoger in de muur verplaatst (indien nodig).

 8. Bekuiping van de vloer door aanbrengen van een Egaline HY of het plaatsen van een draineermembraan.

 9. Eventuele installatie van tussenwanden in het kader van een bewoonbare kamer: omdat de bekuiping in geen geval geperforeerd mag worden, kunnen er door een tussenwand technische kokers geïnstalleerd worden zonder de waterdichte bekleding te schaden.

Er wordt bijzondere zorg verleend aan de doorgang van leidingen aan de voet van de muur en de verbindingen tussen de vloerplaat en de muur, en in de hoeken (afschuiningen voor extra afdichting).

 1. Uitgraven van de geul langs de te behandelen muren.

 2. Reinigen van de buitenkant van de vochtige muur.

 3. Eventuele injectie van waterafstotend product aan de voet van de muur

 4. Reparatie van de cementering of volledige cementering van de uitgegraven muur (coating Hydro+ of Hydroseal, naargelang de situatie)

 5. Plaatsen van een onvergankelijk membraan in celvormige polyolefine (DELTA MS- of PLATON-systemen) om een verticale afdichting te waarborgen. Het membraan eindigt bovenaan met een profiel dat het sijpelend water afbuigt langs de muur

 6. Installatie van een draineermatras (Enkadrain) die het membraan beschermt tegen perforatie en het water rechtstreeks naar de afvoer brengt

 7. Installatie van een afvoer omgeven door geotextiel en grind

 8. Aansluiting van de afvoer op het riool.

Voor bouwwerken in gewapend beton passen we bovenop de bekuiping ook injecties met P.U. hars toe.

Wanneer de wanden tegen de grond gewapende betonmuren zijn (we hebben het dan over parkeergarages, kelders van grote gebouwen), is het injecteren van een afdichtingsproduct in de betonvoegen een erkende techniek om een muur of vloer bestand te maken tegen waterinfiltratie.

Een aangetaste bestaande structuur kan hierdoor snel en op een gelokaliseerde manier worden gerepareerd zonder kans op beschadiging. Deze methode is geschikt in het geval van een reparatie van betonmuren of betonnen vloeren met scheuren en grondwaterinfiltratie.

Waar

 • In parkeergarages en kelders.

 • Ter hoogte van de gebarsten betonmuren of betonvloeren.

Wanneer?

 • Voordat een bekuiping wordt aangebracht, bij de behandeling van een vochtige kelder.

Waarom

 • Om te voorkomen dat de bestaande structuur afgebroken moet worden door ze duurzaam te consolideren.

 • De injectie van beton is volledig onschadelijk voor de bewoners als het om bewoonbare kamers gaat: we gebruiken uitsluitend producten zonder ftalaat of oplosmiddelen.

Hoe:

 1. Regelmatig boren om de 25-30 cm.

 2. Injectie van water onder druk

 3. Injectie van monocomponent polyurethaanhars, zonder ftalaat of oplosmiddelen

 4. Aanbrengen van een afschuining in de verticale en horizontale hoeken

 5. Uitvoeren van een afwerkingsbekuiping Hydro+/Hydroseal

FAQ

Gezien de evolutie van de prijzen in onroerend goed, zijn uw kelder of uw tussenverdieping, ruimtes die bewoonbaar moeten worden gemaakt of op zijn minst bruikbaar moeten zijn en geschikt voor opslag zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de objecten en het voedsel beschadigd raken door de vocht en schimmels.
Het saneren van een kelder door een afdichtingscoating  op de binnenmuren aan te brengen, helpt ook de groei van zwam en schimmelgeur te voorkomen.
Wanneer de toegankelijkheid het toelaat, stellen we eveneens voor om de kelders te behandelen

Keldermuren en muren tegen de grond zijn in contact met de ondergrond die is geïmpregneerd door de percolatie van regenwater of gewoon nat omdat de grondwaterspiegel niet ver van het maaiveld van de kelder staat.
Niet bestand tegen de druk van vocht en zouten die ermee gepaard gaan, losse coatings, blaasjes in de verf geven lepra-aspect aan de muren tegen de grond.
Na het testen van de muren met een hoogfrequente hydrometer, identificeert de technisch adviseur de grondniveaus, de aangrenzende bodemniveaus en stelt hij, volgens zijn onderzoeken, een interventieplan op.

We raden ten zeerste af om muren tegen de grond te dubbelen. De natte muur in de staat laten zoals hij is en een camouflage muur plaatsen is echt geen duurzame oplossing, het kan zelfs gevaarlijk zijn: de leegte verborgen door het doubleren of plaatsen van een tussenschot is een heel goed nest voor beestjes en huiszwam.

Van binnenuit: bekuiping (of “waterdicht cementeren”)
Om een gezonde, droge keldermuur te hebben die geverfd of gepleisterd kan worden, is het raadzaam om een bekuiping – waterafstotende cement – aan te brengen op zorgvuldig voorbereide muren.

Om de vochtigheid van de kelder muren te bestrijden, is de kwaliteit van de voorbereiding van het oppervlak essentieel: zandstralen van afbrokkelende verf, zeer zorgvuldig afkappen van de oude coatings, natte muur coatings. In elk geval moeten we terug naar de oorspronkelijke staat van de muren, ontdaan van alle pleister, verf of andere coatings om de optimale hechting van de nieuwe waterdichte cementering garanderen. De kwaliteit van de voorbereiding voorkomt scheuren en loskomen van de nieuwe waterdichte cementering (Hydro +).

De waterdichte cementering wordt in drie lagen aangebracht op keldermuren: 

 1. de hechtlaag of aanbrandlaag op een proper en poreus oppervlak,
 2. eerste laag Hydro + waterdichte cementering,
 3. tweede laag Hydro + waterdichte cementering.

Het werk wordt handmatig gedaan of met een pomp en een spuitlans voor mortel wanneer de omvang van de werf aanzienlijk is.

Op grondniveau is het soms nodig om de afdichting onder de tegels te vernieuwen. De vloeren van natte kelders worden ook behandeld: na zorgvuldige voorbereiding (zandstralen, afkappen, verwijderen van elk brokkelig element …), brengen we een hechtlaag en een afdichtingsmortel op de grond aan.

Wanneer de kelder regelmatig onderloopt, installeren we een interne randdrainage onderaan de muur (een drainagegoot), of een drainerend membraan HY-N20 over het volledige oppervlak van de vochtige keldervloer. De vloer is dan perfect gedraineerd. Het water sluit aan op een pompput die is voorzien van een kelderpomp.

Als er geen plastic membraan (Diba) of een betonplaat is die de kelder van de rest van het gebouw scheidt, raden we aan een waterdichte barrière te plaatsen: het is een behandeling van opstijgend vocht door injectie van waterafstotend product.
Het vocht van de bekuiping zal het gelijkvloers binnenkort bereiken als we niet injecteren.
Hetzelfde geldt voor de keldermuren, die kunnen worden behandeld door injectie op niveau van het maaiveld in de kelder, terwijl de perifere muren buiten behandeld zullen worden in de hoogte, op grondniveau (zie technische tekeningen).
Al deze anti-vocht behandelingen zijn complementair en zijn essentieel om een optimaal resultaat te bereiken, vooral als u een mezzanine of een deel van de kelder bewoonbaar wilt maken.

Na het drogen van de bekuiping kunnen we de muren verven, maar omdat onze coating een mooie uniforme en lichtgrijze afwerking biedt (zie foto’s op de paginaservices), adviseren we om het te laten zoals het is. Dit voorkomt de kosten van het verven
We raden af niet-microporeuze waterdichte verven en consumenten anti- vochtverven verkocht in doe-het-zelfzaken te gebruiken.

De kruipruimtes verdienen ook om goed te worden beschermd tegen vocht. Deze gebieden zijn niet bruikbaar als zodanig, maar het heeft de voorkeur dat het water er niet infiltreert.
Kruipkelders moeten ook perfect worden geventileerd om waterdamp, condensaatcondensatie op betonnen plafonds te voorkomen.

Of het nu op een betonnen bekisting, op massieve bakstenen muren, terracotta blokken of betonblokken is, de Hydro + bekuiping is de oplossing die volledige tevredenheid geeft voor 98% voor de gecoate m², vanaf de eerste interventie van Hydrotec.

Voor de resterende 2% is soms een tussenkomst van de klantenservice noodzakelijk.
Daarom wordt een garantie van tien jaar geboden op de waterdichte coatings van Hydrotec.
Het bedrijf Hydrotec bestaat sinds 1988, u kunt rekenen op de vastberadenheid om uw vocht probleem op te lossen.

Oplossingen van buiten: over het graven van een Geul en het beschermen van de muren tegen de grond vindt u informatie op de diensten pagina’s van de site U kunt ook onze catalogus in Pdf-formaat raadplegen door een e-mail te sturen naar info@hydrotec.be

draineren, barsten, waterdicht maken onder de tegels, Hoe verven,  schimmel geur, waterdicht maken, Proliferatie, Uw kelder, Bekuiping, Muurbekledingen, damp, doubleren, bestrijken, Waterafstotende coating, Poreus, Vochtige muur, Beton  loskomen , Cementcoating, Waterafstotend product, Regenwater, Kalkpleister, Behandeling van opstijgend vocht, Onderbouw, Kruipruimte, Injecteren, Anti-vochtigheidsverf, behandeling anti, Vocht in huis, hoe behandelen, Metselwerk, Vocht bestrijding , Waterdichte barrière in huis, capillariteit, natte muren, percolatie, geïmpregneerd.