Hydrotec sinds 1988
0800 14 210

Behandeling van vochtigheid, condensatie en schimmel

Ontsmet uw huis tegen condensatie en vochtigheid

Schimmel is een generiek woord voor verschillende schimmels waarvan de sporen in de atmosfeer aanwezig zijn. Het manifesteert zich vaak in de vorm van groene, bruine of zwarte vlekken op muren, lederen voorwerpen, kleding, meubels …

Deze vlekken komen het vaakst voor in de hoeken van kamers, ongeventileerde badkamers, rond ramen of waar de muren en plafonds niet (of slecht) zijn geïsoleerd, dat wil zeggen meer koude (koudebruggen).

Schimmel is bijna altijd gekoppeld aan een probleem met condensatie, dat wil zeggen, de productie van vocht dat niet in het huis wordt afgevoerd.

Onze teams kunnen u helpen de oorzaak van eventuele condensatieproblemen te identificeren. Zodra de diagnose is gesteld, bieden we u aangepaste oplossingen aan, afhankelijk van de betrokken onderdelen. In sommige gevallen is een eenvoudig ventilatieadvies voldoende, in andere gevallen installeren we een specifiek ventilatieapparaat.

Waar ?

 • In vochtige ruimtes: badkamer, keuken, wasruimte, enz.
 • In de slaapkamers
 • Op slecht geventileerde plaatsen: kelders, verlaagde plafonds, enz.
 • Op slecht geïsoleerde muren, ter hoogte van koudebruggen

Symptomen

 • Het fenomeen condensatie treedt op zodra er een te hoge luchtvochtigheid in een ruimte vrijkomt.
 • Dit probleem wordt meer uitgesproken in de winter of tijdens plotselinge temperatuurschommelingen.
 • Verschijning van mist op ramen, muren en vloeren tijdens seizoensgebonden klimaatveranderingen.
 • Uiterlijk van schimmel.

Waarom ingrijpen?

 • Voorkom aantasting van verf of behang wallpaper
 • Verbeter het wooncomfort door een regelmatige luchtverversing en zuurstoftoevoer in woonkamers te garanderen
 • Bescherm uzelf tegen de schadelijke effecten van schimmel op uw gezondheid: de sporen die door schimmels in de lucht vrijkomen, kunnen irritatie, allergieën veroorzaken bij meer kwetsbare mensen zoals senioren, kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem of bij pijn bij ademhalingsproblemen.

De fasen van een behandeling tegen condensatie

1

Diagnose van het probleem

2

Detectie van koudebruggen

en isolatie advies

3

Keuze ventilatie unit

door de voorkeur te geven aan dubbelstroomapparaten met warmteterugwinning

4

Uitboren (boren) van de muur van binnenuit

diameter geschikt voor het ventilatieapparaat

5

Of kernboren van buitenaf

6

Installatie en inbedrijfstelling van het geselecteerde apparaat

Veelgestelde vragen – meer informatie

Definitie

Condensatie (van water) is het fenomeen van precipitatie van een materie in gasvormige toestand (in dit geval waterdamp) in een materie in vloeibare toestand (waterdruppels). Condensatie treedt op wanneer de lucht verzadigd is met waterdamp. Het komt meestal voor in koude gebieden, wanneer vochtige, warme lucht in contact komt met een koude muur of een koud oppervlak (metaal, beglazing, koudebrug).
Dit kan worden gezien bij het douchen en het zien van de koude spiegel (of het raam in de doucheruimte) bedekt wordt met waterdruppels, of wanneer een kind speelt om lucht uit te ademen, direct op een koud raam om vervolgens te kunnen tekenen een tekening in de mist die het voortbracht.

Vochtdiagnose - symptomen

Door observatie van de meest voorkomende symptomen kan een diagnose worden gesteld.
De tekenen die niet bedriegen zijn:
1. De ontwikkeling en verspreiding van schimmel op bepaalde delen van de muren (hoeken van kamers, onderkant van muren, betonnen lateien, venstertorens en achter meubels;
2. Een te hoge relatieve vochtigheid die zich uit in mist op de ramen;
3. Bij koud weer verschijnen er waterdruppels op muren, vloeren, raamdorpels, vensterbanken;
4. Een muffe en muffe geur in huis.
5. Bij plotselinge temperatuurschommelingen verschijnen er kleine plasjes water op de tegels, in de hoeken van kamers, op de vloeren en koude muren van kelders.

De schade

De schade zit voornamelijk aan de onderkant en in de hoeken van de muren (sporen van witte, zwarte en/of groene schimmel), op de raamtorens, op de achterkant van meubels, op lederen voorwerpen of op hout. Er is ook de vorming van waterdruppels, mist op koude muren en oppervlakken
Het behangpapier, Gyproc (of Placo) panelen die in de fabriek worden bedekt met een laag karton (materiaal op basis van cellulose) zijn elementen die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van allerlei soorten schimmels en a fortiori van schimmels.

Wat is "schimmel"

In de mycologie is “schimmel” een volkstaal voor meercellige micro-organismen, in het algemeen een verscheidenheid aan schimmels uit de volgorde van schimmels. Er zijn oneindig veel soorten schimmels. Hun sporen zijn aanwezig in de lucht, zowel buiten als binnen huizen, in afwachting van de voorwaarden voor hun ontwikkeling.

Waarschuwing

Deze symptomen moeten niet worden verward met de tekenen van een probleem met porositeit, capillariteit of stijgende vochtigheid waarvoor het drogen van de muren door injecties nodig zou zijn. Condensatie is niet gerelateerd aan de aanwezigheid van vocht in de muren, noch is het “uit de muur komen”. De oorsprong is de verzadiging van de lucht met waterdamp. Dit vocht in de vorm van damp wordt geproduceerd door menselijke activiteit in huis. Menselijke activiteiten die vocht en bronnen van verdamping produceren, zijn talrijk: koken, douchen, baden, ademen, kleding drogen … Al deze activiteiten produceren waterdamp.
Onthoud vooral dat een condensatieprobleem de muur niet in de diepte nat maakt, alleen aan de oppervlakte. Het is dus niet nodig om de woning of de muren verder waterdicht te maken, het gaat erom de woning goed te ventileren.

En gezondheid ?

Muffe geuren, schimmelsporen en een te hoge relatieve vochtigheid, het gebrek aan zuurstof in de lucht zijn bronnen van ongemak en zijn op lange termijn schadelijk voor de gezondheid van de bewoners. Het inademen van ongezonde lucht is voor niemand wenselijk. Mensen met astma of chronische bronchitis moeten ervoor zorgen dat ze frisse, gezonde lucht inademen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om zijn leefgebied regelmatig te ventileren. Tien minuten ’s ochtends en’ s avonds ventileren is niet genoeg.
Om onze neuronen goed te laten functioneren, hebben de hersenen voldoende zuurstof nodig. Goud in de winter veel woningen hebben een duidelijke tekortkoming op het gebied van luchtverversing. Door te koken, te verwarmen en zelfs te ademen produceren we CO2. Zonder regelmatige luchtverversing stapelen onze huizen dit giftige gas op en leven we in een atmosfeer die verzadigd is met CO2 zonder het zelfs maar te beseffen. Hierdoor ontstaat er zuurstofgebrek wat een negatief effect heeft op de gezondheid: onze alertheid wordt verminderd en ons concentratievermogen wordt verminderd.

Voorafgaande studie

Alvorens enig werk te doen, om het complexe probleem van condensatie uit te roeien, is het noodzakelijk om:
1. Bepaal het pand dat met voorrang moet worden behandeld;
2. Bereken het volume van deze gebouwen;
3. Bepaal welke bouwmaterialen zijn gebruikt voor hun constructie;
4. Houd rekening met het toelaatbare geluidsniveau in de kamer.
5. Controleer of het pand een buitenmuur heeft waarop het lokale ventilatiesysteem kan worden geplaatst dat bij de betreffende ruimte past.
6. Bepaal of de muren, het dak zijn geïsoleerd en hoe effectief.
7. Controleer of de ramen zijn voorzien van dubbel glas en eventuele roosters.

Welke ventilatieroosters moeten aan de voorzijde of in de ramen worden geplaatst?

Het is duidelijk dat raamventilatie zijn efficiëntiegrenzen heeft bereikt. s Ochtends en ’s avonds tien of zelfs dertig minuten ramen openzetten is niet genoeg om een ​​gezonde sfeer in huis te garanderen. Als sommige mensen blijven slapen met het raam open, heeft deze variëteit aan badass de neiging om te verdwijnen. Overdag een raam open laten staan ​​vormt ook een veiligheidsrisico.
In de stad laten het lawaai en de vervuiling van het verkeer weinig argumenten voor een raamventilatie-oplossing. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de ramen en deuren steeds luchtdichter zijn geworden.
Om de ontwikkeling van schimmels en de schadelijke effecten van condensatie te voorkomen, is het ook duidelijk dat mechanische ventilatie de oplossing is die wordt gepromoot door ontwerpbureaus, architecten en gezondheidsorganisaties.
Spotspray met bleekmiddel of fungiciden kan schimmel doden, maar deze techniek is op de lange termijn niet effectief. Bovendien worden giftige producten in huis toegevoegd zonder de vernieuwing van de essentiële lucht te bevorderen, het is een noodoplossing.
We zullen nauwelijks meer spreken over vochtabsorbers, “D”-systemen die duur zijn bij het bijvullen van zout en die geen ideale oplossing zijn voor de gezondheid omdat ze geen toevoer van verse lucht toelaten.
Hetzelfde geldt voor de elektrische ontvochtiger, een efficiënt apparaat, maar het stroomverbruik en het geluidsniveau veroorzaken problemen bij langdurig gebruik. Zoals absorbers, elektrische ontvochtigers Hun enige taak is om vocht uit de lucht te verwijderen.
Om condensatieproblemen tegen te gaan door te zorgen voor verse lucht, zijn de oplossingen de permanente en beredeneerde ventilatie van de woning in combinatie met het isoleren van koudebruggen en koude muren.
Er zijn tal van ventilatiesystemen op de markt. De technisch adviseur zal u adviseren bij het maken van een keuze, een configuratie die meerdere apparaten zal combineren. Ze worden geselecteerd op basis van de antwoorden op de volgende vragen:

 • Welk geluidsniveau zal het ventilatieapparaat afgeven;
 • Hoeveel verse lucht moet ik binnenbrengen, afhankelijk van het volume en het gebruik van de ruimte?
 • Hoeveel oude lucht moet ik afzuigen?
 • In welk geval verdient het de voorkeur om een ​​single flow mechanische ventilatie te installeren? Moet het gecentraliseerd (VMC) of lokaal zijn?
 • In welk geval moet u Double-flow mechanische ventilatie installeren? Moet het gecentraliseerd zijn of lokaal?
 • Welk type afzuigkap in een badkamer installeren?
 • Welk type afzuigkap is geschikt voor een toilet?
 • Welke ventilatieroosters moeten aan de voorzijde of in de ramen worden geplaatst?
Isolatie

Een extra oplossing om vocht door condensatie tegen te gaan, is het isoleren van alle koude muren van het huis. Dit werk sluit de noodzaak van mechanische ventilatie niet uit, integendeel! Omdat de behuizing luchtdichter is, zal er nog meer ventilatie nodig zijn.

Hydrotec