Hydrotec sinds 1988
0800 14 210

Behandeling van opstijgende vochtigheid en salpeter

Waar komt stijgende luchtvochtigheid mee overeen?

Stijgende vochtigheid (of “capillaire stijging”) verwijst naar de bevochtiging van de muren door water in de grond. Deze opwelling hangt rechtstreeks af van de porositeit van de materialen waaruit de muren zijn samengesteld: mortel, gips, baksteen, beton …

Onbehandeld, opstijgend vocht kan salpetervorming en het loslaten van het pleisterwerk op de bodem van de muren tot gevolg hebben.

Waar ?

  • In gebouwen van voor 1930. De toen gebouwde gebouwen kregen geen waterdicht membraan aan de voet van de muur.
  • In nieuwe woningen wanneer de onderkant van de muren niet goed is afgedicht.
  • In de muren gelegen op de begane grond en in de kelders.

Symptomen

  • Uiterlijk van salpeter (witte kristallen geagglomereerd of niet)
  • Losmaken van plinten
  • Afbrokkelen van pleisters
  • Verfdegradatie
  • Behang peeling

Waarom ingrijpen?

Maak de muren permanent droog en gezond op het niveau van de begane grond van een woning.
Garantie: wij geven 30 jaar garantie op de behandeling van opstijgend vocht.
Hydrotec heeft teams van methodische en goed uitgeruste gespecialiseerde technici voor dit soort interventies.

Behandeling van opstijgend vocht

Om aantasting te voorkomen, moeten wanden die aangetast zijn door opstijgend vocht een specifieke behandeling ondergaan. Om dit te doen, wordt aan de voet van de muur een waterafstotend middel geïnjecteerd. Door te migreren in alle haarvaten van de materialen, creëert het geïnjecteerde product een horizontale barrière in de wand.

Eenmaal geïnstalleerd, zal deze onveranderlijke barrière capillaire opstijging voorkomen gedurende de gehele duur van het bestaan ​​van de muur.
Hydrotec biedt een geurloze en niet-toxische behandeling. We gebruiken voornamelijk CRD Gel en H10eco micro-emulsie; deze twee producten op basis van silaan-siloxaanharsen in waterige fase bevatten geen koolwaterstoffen.

 

stappen van injectiebehandeling

1

Strippen van door vocht en salpeter verontreinigde pleisters

Strippen van het aangetaste plafond (vaak onherstelbaar)

2

Boren aangepast aan de wanddikte

3

Injectie van het behandelingsproduct

Gecontroleerde drukinjectie van een product dat een barrière creëert die de capillaire opstijging van water in de wanden permanent verhindert.

4

Aanbrengen van Hydro + anti-salpeter coating

Gevonden 4 tot 12 maanden na de behandeling

5

Plaatsing

Veelgestelde vragen – meer informatie

Definitie

Stijgende vochtigheid of capillaire opstijging is een pathologie van constructies die verband houdt met de porositeit van materialen, met capillariteit en met de aanwezigheid van vocht in de bodems die de materialen waaruit de muur bestaat raken: voegen, bakstenen, mortel zijn poreuze materialen die het aanwezige vocht geleiden in bodems (capillariteitsverschijnsel). In het geval van bakstenen muren verspreidt vocht zich door de massa van de muur. Bij stenen muren zal vocht zich in de voegen voortplanten omdat de meeste steensoorten niet poreus zijn.
Bodemafvoer is meestal niet voldoende om het opstijgend vochtprobleem op te lossen.

Diagnostisch

Gebruik van een hoogfrequente hygrometer
Alvorens te overwegen om opstijgend vocht te bestrijden, is een nauwkeurige diagnose noodzakelijk. De diagnose wordt gesteld met behulp van een hoogfrequente hygrometer. Deze hygrometer heeft als voordeel dat hij de vochtigheid van de muur in de diepte kan testen zonder dat er paren kleine gaatjes hoeven te worden geboord of blootgelegd zoals bij resistieve testers (zogenaamde “spike” testers die nog steeds door veel bedrijven worden gebruikt in sector).
Bij Hydrotec wordt de hygrometrie (het berekenen van de vochtigheidsgraad) van metselwerk in oude en moderne huizen bepaald met een hoogfrequent tester, een materiaal dat erkend en gebruikt wordt door vele vochtigheidsexperts, ingenieurs en architecten. Dit apparaat laat geen gaten in de muren achter.

Een elektronische hygrometertest is niet altijd voldoende
Soms maken maskeerpanelen (of achterwanden) toegepast op vochtige binnenmuren het onmogelijk om de vochtigheidsgraad van de muur te beoordelen. Het is dan een kwestie van het demonteren van een deel van de scheidingswand om toegang te krijgen tot de muur, of van het testen van de natte muur vanaf de andere kant, in de hoop dat deze toegankelijk is.

De markering van grondniveaus
Om de vochtigheid van een muur te diagnosticeren en alvorens de installatie van de waterdichte barrière te overwegen, is het essentieel om de hoogte van de grondniveaus aan beide zijden van de
Indien het niveau van de tuinvloer hoger ligt dan dat van de binnenvloer van het huis, zal de technisch afgevaardigde de techniek voor de behandeling van de buitenmuren tegen vochtigheid moeten aanpassen door een omhulling voor te stellen (waterdichte cementering van de binnenkant van een muur tegen de grond) of een bescherming van de muur van buitenaf (sleuf en waterdicht maken van de muur die in contact staat met de grond)
Deze bijzondere gevallen verdienen een eigen hoofdstuk. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Ze worden uitgelegd op onze site in de rubriek “Vochtige kelders drogen”.
Een natte muur is een koude muur Omdat water een goede warmtegeleider is, is een natte muur in de winter koeler dan een droge muur. In het natte en koude seizoen zal het dan ook geen verrassing zijn dat een vochtige muur als koudebrug fungeert die condensatieverschijnselen kan onthullen en schimmelvorming kan veroorzaken op het door opstijgende vocht aangetaste deel van de muur.
We raden natuurlijk aan om te ventileren, ventileren, eventueel een mechanisch ventilatiesysteem te installeren maar zonder specifieke behandeling van capillaire opstijging, zal de muur schade blijven oplopen, uitbloeiingen van zouten, gelige vochtvlekken, halo’s, ontsierende … Let op: wanneer een muur erg droog is, is deze minder onderhevig aan condensatieverschijnselen en schimmelvorming.

Salpeter

Soms gepaard met de ontwikkeling van schimmels en slechte geuren, gaat opstijgend vocht nog vaker gepaard met uitbloeiingen van minerale zouten, beter bekend als salpeter– of salpeterzout.
Salpeter is samengesteld uit kaliumnitraat. Terwijl vocht uit de muur verdampt, kristalliseren nitraatzouten op het oppervlak van de muren als witte kristallen. Terwijl ze samenklonteren, vormen deze kristallen wattenklontjes. Salpeterzouten accentueren

de hygroscopiciteit van een muur (dit worden hygroscopische zouten genoemd, dat wil zeggen zouten die vocht uit de lucht kunnen opnemen, waardoor de muur niet goed kan drogen).

Deze salpeterzouten kunnen samenklonteren op het oppervlak van muren en het uiterlijk krijgen van watten of een witachtige baard. Minerale zouten geven geen specifieke geur af. Ze zijn oplosbaar in water. Zodra de aanwezigheid van zouten is vastgesteld, bekijken we samen met de klant de mogelijkheid en noodzaak om de met nitraten verontreinigde muurpleisters te strippen (de door salpeter en vochtigheid aangetaste bepleistering is over het algemeen gedoemd om op korte of middellange termijn te worden vervangen. , onder voorbehoud aan de hieronder beschreven voorzorgsmaatregelen).

Let op overeenkomsten!

Velen van ons zijn bang dat er zich in ons huis droogrot zal ontwikkelen. Bepaalde zoutuitbloeiingen kunnen aanleiding geven tot nadenken – gelukkig ten onrechte! – dat salpeter een schimmelsoort is die gevaarlijk is voor bewoning en gezondheid. Het komt voor dat een agglomeraat van salpeter sterk of in de verte kan lijken op een schimmelontwikkeling. Om er zeker van te zijn dat dit niet het geval is, kun je een monster salpeter in je handen nemen (salpeter is ongevaarlijk) en constateren dat het in poeder valt; merk ook op dat de salpeter geen slechte geur of geur van schimmel afgeeft; ten slotte kun je het in een beetje heet water doen om het op te lossen. Het is dan zeker dat er geen sprake is van schimmelvorming en nog minder van droogrot.

 

Na waterschade

Wanneer een huis last heeft van een overstroming of een leidinglekkage, wordt de dekvloer onder de tegels doorweekt met water. De vochtige, zelfs drassige dekvloer is zelf in contact met de natte pleister aan de onderkant van de muren (in feite zakt de pleister achter de plint over het algemeen in de dekvloer en gaat zo ver dat hij de betonplaat raakt). grote renovatie, het pleisteren gebeurt meestal vóór de dekvloeren.) Het in de dekvloer aanwezige water vindt dan het ideale materiaal (pleister) om een ​​capillaire opstijging uit te voeren. Na accidentele schade is het over het algemeen raadzaam om te wachten tot de dekvloer op natuurlijke wijze is opgedroogd, ook al kan dit enkele maanden duren.
Als de plinten loskomen van de muren, is het raadzaam om de door de vochtigheid aangetaste pleister te strippen, zodat het resterende vocht in de dekvloer sneller kan verdampen.

Het drogen kan worden versneld door het installeren van vochtabsorbers, maar deze zijn van zeer beperkte effectiviteit en zijn duur in gebruik (navullingen met absorberende zouten zijn duur). De beste oplossing is om tijdens de droogtijd een elektrische ontvochtiger te installeren (huren of kopen).

Muren voorbereiden voor behandeling

Idealiter moeten de muren, voordat ze worden uitgedroogd, worden ontdaan van door zouten en vocht aangetast gips. Om redenen van winstgevendheid en gemak bevelen nog steeds veel bedrijven een injectie door de pleister aan als dat het geval is
We verbergen voor de klant niet dat de behandeling van betere kwaliteit zal zijn als de muur vóór injectie wordt gestript. We werken beter als we zien wat we aan het doen zijn: we zullen een muur dus beter injecteren als we duidelijk kunnen zien waar de voegen, de bakstenen zitten … Eenmaal gestript kan de muur ook sneller drogen en opnieuw gelakt worden.

Injectie behandeling

De behandeling bestaat uit het injecteren van een waterafstotend product (een goedgekeurd product, in dit geval de CRD Gel of het vloeibare H10eco product).
Tijdens de injectie zal het injectieproduct in het poreuze materiaal van de muur migreren en een stuk metselwerk volledig doordringen aan de voet van de muren.
Het injecteren van een waterdichtingsproduct in een muur lijkt een beetje op het aanbrengen van een waterdicht membraan – maar in vloeibare vorm – aan de basis van het metselwerk om een ​​waterdichte en perfect waterdichte barrière te creëren die voorkomt dat de capilla omhoog gaat.

Injectie producten
Injectieproducten zijn waterafstotende middelen die zijn samengesteld uit silaan- en siloxaanoligomeren. De harsconcentratie is geschikt voor behandeling door injectie. Het is heel verrassend als we de toxiciteit van oplosmiddelen kennen en we weten dat Het is heel verrassend als we de toxiciteit van oplosmiddelen kennen en we weten dat producten in de waterige fase (verdund in water) zijn al tientallen jaren bewezen!
De producten die door Hydrotec worden gebruikt, zijn geformuleerd in waterige fase. Ze geven geen geur af; ze zijn niet giftig: H10éco heeft het Groene label behaald en de HCRD Gel, een product dat onschadelijk is voor de gezondheid, heeft inmiddels een Klasse A+ goedkeuring (de beste efficiëntie onder de geteste producten!) van de Belgische parastatale organisatie, het Wetenschappelijk Centrum en Bouwtechnologie ( CSTC).

Na de injectiebehandeling, de anti-salpeterbescherming van de muren
Na de injectiebehandeling begint de vochtigheid van de muren zijn werk van migratie en verdamping. Het drogen van een muur duurt gemiddeld 4 tot 12 maanden. De droogtijd van een muur is afhankelijk van:

  • de dikte van de muren;
  • de hoeveelheid water die erin zit;
  • de daarin aanwezige hoeveelheid zouten;
  • van het seizoen (koud of warm, nat of droog seizoen)
  • de aan- of afwezigheid van verwarming;
  • de aanwezigheid en kwaliteit van de pleisters (cement of gips? gebeitst of niet?);

Tijdens het drogen zullen de salpeterzouten die over de hele dikte van de muren aanwezig zijn, ook naar het oppervlak migreren. Sommige zullen naar buiten komen en aan de voet van de muur vallen, maar een hoeveelheid zout zal gevangen blijven en zich ophopen in de oppervlaktelaag van de muur. Zelfs als de behandeling van opstijgend vocht correct is uitgevoerd, zullen tijdens het aanbrengen van vloeibare gips de achtergebleven zouten migreren in het gipsmengwater. Ze zullen waarschijnlijk een probleem vormen voor de nieuwe coating die op de muur wordt aangebracht. Aangezien de zouten de vervelende neiging hebben om in het water op te lossen, zullen ze zich verspreiden in de nieuwe pleisterlaag en ongewenste effecten hebben op het goede verloop van de operaties: vanwege de hygroscopiciteit die wordt begunstigd door de zouten, kan de gezouten pleister doen vermoeden dat de de behandeling werkt niet goed; Blaren verschijnen in de nieuwe verf, zwellen in het behang.

Veel mensen en bouwprofessionals onderschatten dit belangrijke aspect van de behandeling vaak. We kunnen niet genoeg benadrukken dat het nodig is om salpeterbescherming te bieden voordat de pleisterlaag wordt aangebracht. De meeste van onze after-sales service-oproepen hebben betrekking op locaties waar om verschillende redenen de salpeterbeschermingsstap is weggelaten, een belangrijk aspect van de behandeling van opstijgend vocht als die er is!

Waaruit bestaat de anti-salpeterbeveiliging?
De anti-salpeterbescherming is een cementpleister (coating of membraan) die op de perfect gestripte en gereinigde wand wordt aangebracht.
Om een ​​muur blijvend op te ruimen kan het anti-zoutscherm op twee manieren gemaakt worden:

  • ofwel brengen we, volgens de instructies in de technische fiche, de Hydro + pleister aan, een cementpleister met toegevoegde harsen die zeer goed bestand is tegen zouten;
  • of er wordt een Hy-N3-membraan aan de wand bevestigd, die is voorzien van een nylon gaas en cellen waaraan de pleister zal hechten.

Wij gebruiken bij voorkeur de Hydro+ coating omdat:

  • Het maakt de muur recht en stelt u in staat een laag pleister aan te brengen die niet te dik zal zijn, wat gebruikelijk is op oude muren (we raden maximaal 2 cm pleister aan op Hydro +).
  • In tegenstelling tot membranen is het microporeus.
  • De coating is resistent en versterkt de muur;
  • Dankzij zijn hechtlaag en zijn cement / kwartsbasis is Hydro+ gips hard en zeer cohesief, dat wil zeggen dat het perfect hecht aan de muur;

Het HY-N3-membraan kan praktisch zijn omdat je er sneller mee kunt bewegen, maar het heeft verschillende nadelen:

  • De muur klinkt hol om aan te raken, er blijft een leegte achter het membraan;
  • Het membraan is moeilijk te hechten aan de oude heterogene wanden (die zelden vlak zijn);
  • Vaak ontstaat er een scheur op de kruising tussen de HY-N3-membraanzone en de Hy-N3-membraanvrije zone;
  • Gips is moeilijk te maken op een kunststof membraan, plafondwerkers gebruiken het niet graag.
  • Het is niet microporeus.

Plat- en schilderwerk na behandeling
Een week na het aanbrengen van de Hydro + salpetersealer kan de pleisterafwerking worden aangebracht zonder het risico dat er opnieuw salpeterkristallen, vlekken of blaren in de verf verschijnen. Het gips mag meestal een goede maand drogen voordat het wordt overwogen om de muren te kleuren. We raden aan om een ​​goede kwaliteit primer en microporeuze verf aan te brengen.

Resultaatverplichting en garantie

Le résultat final d’un traitement de l’humidité ascensionnelle dépend de tous les intervenants : entreprise de traitement de l’humidité, architecte, client, autres entreprises qui interviennent éventuellement suite au traitement (peintre, plafonneur).
Het drogen van muren is een operatie waarvan het succes op zeer lange termijn gegarandeerd is als alle betrokkenen zich houden aan de aanbevolen technische instructies:

  • al dan niet in dit document;
  • in productbladen;
  • in de “schatting voor de behandeling van opstijgend vocht” opgesteld door de technische vertegenwoordiger van Hydrotec.

We vestigen de aandacht op de noodzaak om de instructies voor anti-salpetercoatings te volgen.

Met onze dertig jaar ervaring merken we dat wanneer de instructies worden opgevolgd, de muren jarenlang droog blijven. Een juiste behandeling is effectief voor de levensduur van de muur. Daarom bieden wij 30 jaar garantie op de behandeling van opstijgend vocht. De generaties die u zullen overleven, zijn u misschien dankbaar voor het redden van uw erfgoed tegen de schadelijke effecten van vochtigheid.

Hydrotec