Hydrotec sinds 1988
0800 14 210

Een buitenmuur waterdicht maken en de gevel beschermen tegen de elementen

Gevelbescherming | Bescherm een ​​buitenmuur tegen regen

Zeer snel na hun bouw verslechteren de gevels van huizen gemaakt van baksteen, steen en mineraal pleisterwerk onder het agressieve effect van regen, vorst, vervuiling en mos. Het is daarom essentieel om gevels waterdicht te maken om ze te beschermen.

Hydrotec biedt het reinigen en waterdichtmaken van uw gevels. Onze waterafstotende behandeling is microporeus. De wand is ondoordringbaar gemaakt voor water maar niet voor lucht zodat er toch stoom uit de wand kan ontsnappen.

De behandelde wand wordt zelfreinigend: schuim en vervuiling zetten zich niet meer zo gemakkelijk aan. Deze behandeling verandert niets aan het uiterlijk van de behandelde muur. Dit voorkomt vorstschade aan vorstbestendige stenen: barsten, uitzetten, barsten.

Waterafstotendheid heeft een conserverend effect: het vertraagt ​​de veroudering van de ondergrond aanzienlijk door uitbloeiingen en het verschijnen van witte sluiers van vrije kalk die vrijkomen tijdens de carbonatatie van het cement te blokkeren.

De waterafstotende wand krijgt een verhoogd isolerend vermogen: een door regen bevochtigde wand doet alsof koudebrug die de kou van buiten naar binnen brengt.
Als de muur droog blijft, is het huis makkelijker te verwarmen.

Waar?

Op gevels gemaakt van natuurlijke materialen (ongeverfde bakstenen, stenen, mineraalpleister) blootgesteld aan wind, regen of zelfs vervuiling.

Symptomen

 • Lelijke zouten verschijnen als witte strepen. Dit zijn witte sluiers van vrije kalk die vrijkomen bij de carbonatatie van het cement
 • Afbrokkelen, uitzetten, barsten van bakstenen veroorzaakt door bevriezend water dat in het materiaal is geïnfiltreerd.
 • Inleg van mossen en algen.
 • Vervuiling inleg.

Waarom ingrijpen?

 • Om de esthetische uitstraling te behouden: de gevels krijgen weer een schoone blik. Het waterafstotende product werkt als een zelfreinigende ondergrond: de behandelde gevel houdt geen schuim of vervuiling meer vast.
 • Opslag: waterafstotendheid vertraagt ​​aanzienlijk de veroudering van de steun
 • Verhoogde isolatie van de muur: een droge muur helpt de koudebrug te verminderen die wordt veroorzaakt door de vochtigheid die de kou van buitenaf brengt.
 • Hydrotec biedt 10 jaar garantie op het waterdicht maken van gevels.

Stappen van injectiebehandeling

1

Bescherming van vegetatie en terrassen

aan de voet van de muur

2

Steigerinstallatie

Indien nodig

3

Of gebruik lift

Indien nodig

4

Toepassing van een reinigingsproduct

en reiniging met water onder druk

5

Gaten dichten, voegen repareren

indien nodig

6

Toepassing van het geselecteerde waterafstotende middel

Veelgestelde vragen – meer informatie

Definitie

Als onderdeel van een woningrenovatieprogramma maakt het reinigen en waterdicht maken van de gevels deel uit van de noodzakelijke waterdichtingswerken.
Gevelrenovatie omvat het reinigen, repareren van defecte voegen door verschillende processen, waaronder het aanbrengen van diverse reinigingsmiddelen en waterafstotende middelen voor poreuze gevels die aan regenwater worden blootgesteld.
De waterdichtmakende behandeling wordt toegepast op poreuze ondergronden die onderhevig zijn aan capillariteit en dus aan het binnendringen van regenwater (bakstenen, steen, beton, minerale pleisters).
De gevelbehandeling met een waterafstotend product betreft geen kunststofpleisters die van nature waterafstotend zijn. Het kan echter nodig zijn ze te reinigen omdat we merken dat synthetische pleisters gemakkelijk bedekt zijn met algen of “groen mos”.
Ook hier is geen sprake van een injectiebehandeling.

Diagnose

Poreuze gevels die worden blootgesteld aan slecht weer, afstromend regenwater, vervuiling en micro-organismen lijden en verkleuren. In slechts een paar jaar kunnen ze hun oorspronkelijke uiterlijk verliezen.
Roet en verschillende biologische organismen zoals korstmossen en groene algen (vaak “mos” genoemd, vandaar de naam “antischuimmiddel” voor het reinigingsproduct dat hen aangaat) zetten zich vast in gevels, waardoor hun esthetische uiterlijk wordt aangetast.
Het is mogelijk deze beschadigingen te stoppen door preventief een waterafstotend middel aan te brengen, mits de gevel nog in goede staat is.
Als de gevel al vuil is, zal de operatie moeilijker zijn: schoonmaken kan uw huis weer wat van zijn oorspronkelijke glans herstellen.

Gevelreiniging

Opgemerkt moet worden dat het aanbrengen van een waterafstotend product op een recente muur duurzaam de vervuiling ervan voorkomt. Indien de gevel niet preventief behandeld is, dient een steiger te worden geplaatst en gereinigd alvorens het waterafstotend middel wordt aangebracht.

Keuze van reinigingsproduct
 • Een gevel die verontreinigd is met micro-organismen (algen en korstmossen) zal het voorwerp uitmaken van een curatieve behandeling door besproeiing met een biocide, meestal een langdurig fungicide algendodend product. Een op bleekmiddel gebaseerd product doodt micro-organismen, maar deze behandeling duurt niet lang.
 • Een door roet zwartgeblakerde gevel wordt behandeld met een product op basis van oppervlakteactieve stoffen en/of zuur.
Hoe maak je een vuile gevel schoon?

Hogedrukreiniging wordt uitgevoerd na het verstuiven van het reinigingsmiddel.
Als de gevel niet te vuil is, kun je meestal vrijwel terug naar de oorspronkelijke staat, maar garantie op het resultaat op papier is er niet.
In dit opzicht betreuren we het dat “preventieve” waterafstotendheid niet sterker wordt aanbevolen door bouwers en architecten.

Reparatie van gewrichten

Beschadigde pakkingen worden na reiniging vervangen. We repareren een paar voegen, maar wanneer het nodig is om de gevel te ontkoppelen en volledig opnieuw te plaatsen, raden we klanten aan contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf

Waterdicht maken - hoe een gevel waterdicht maken?

De waterdichting voorkomt het binnendringen van regenwater en het binnendringen van vervuilende stoffen in het materiaal. Het voorkomt zo verkleuring, aantasting en te snelle veroudering van gevels.
HET BIEDT DE VOLGENDE VOORDELEN:

 • Langdurige waterdichtheid
 • Zelfreinigend effect
 • Uiterlijk en natuurlijke kleur van de gevel blijven jarenlang behouden
 • Blokkering van organische ontwikkelingen (groen mos, korstmossen, etc.)
 • Blokkeer de migratie en uitbloei van in het materiaal aanwezige zouten.
 • Vermindering van vorstschade (lossen van voegen, scheuren, etc.)
 • Onderhoud van de microporositeit van de muur
 • Behoud van het oorspronkelijke uiterlijk: nadat het product is opgedroogd, is de behandeling bijna onzichtbaar.

Voor de behandeling van gevels door middel van waterafstotende impregnering gebruikt Hydrotec een reeks kleurloze producten die geschikt zijn voor verschillende ondergronden. Sommige producten in het assortiment zijn ook geldig als waterafstotend voor daken.
Het aanbrengen van waterafstotende middelen gebeurt door middel van druppelen (niet door sproeien), met een lans die uit de sproeikop is verwijderd.
Het waterafstotende middel in crèmevorm (CR505) wordt aangebracht met een kwast.

Keuze uit waterafstotend

Het meest gebruikte waterafstotende middel van Hydrotec heet H205. Dit product heeft een uitstekend efficiëntierapport van het WTCB, dat het klasse A heeft toegekend, dat wil zeggen dat het de beste efficiëntie vertoont van de producten op de markt.
Andere producten worden gebruikt, afhankelijk van de ondersteuning en levensduur die wordt verwacht voor de doeltreffendheid ervan.

Alle waterafstotende middelen die Hydrotec gebruikt, zijn gemaakt van SILANES-SILOXANES-harsen.
Silaanmoleculen hebben een kleinere afmeting dan siloxanen. Hun combinatie maakt het mogelijk om een ​​zeer veelzijdig waterafstotend product te verkrijgen, geschikt voor alle poriën van gangbare materialen.
Onze waterafstotende middelen zijn geschikt voor alle voorkomende ondergronden: natuursteen, baksteen, beton, minerale pleisters. Hun belangrijkste verschillen zijn:

 • Verdunningsmiddel: waterige fase of oplosmiddelfase.
 • Verschil in concentratie voor zeer poreuze of licht poreuze ondergronden.
 • CSTC-goedkeuring (klasse A) voor H205.
 • Romige formule (CR505) voor delicate borsteltoepassingen zonder te druppelen.
 • Een bijzonder effectief waterafstotend middel voor betonnen vloeren (H305).
Is een waterafstotend ademend?

Er wordt vaak gezegd dat een waterafstotend middel of verf “ademend” moet zijn. Deze term wordt te veel gebruikt omdat het waterafstotende middel niet ademt, maar het moet microporeus zijn om de overdracht van waterdamp mogelijk te maken.

Hydrotec