Hydrotec sinds 1988
0800 14 210

Behandeling van droogrot: deze schimmel die muren en kelders in onze huizen vernietigt

Wat is droogrot?

Droogrot is een schimmel die gedijt in de aanwezigheid van vocht op verschillende materialen van cellulose-oorsprongin onze huizen: onbehandeld hout, papier of zelfs karton.

Tijdens zijn proliferatie voedt droogrot zich met het hout en verspreidt het zich door de muren waar het minerale zouten en vochtigheid vindt die nodig zijn voor zijn ontwikkeling.

Hydrotec biedt een complete en specifieke behandeling voor een aanval van droogrot. Na diagnose en afbakening van het getroffen gebied, moet eerst de oorzaak van de proliferatie worden geëlimineerd.

Waar ?

 • Droogrot ontwikkelt zich vooral in slecht geventileerde, donkere en vochtige ruimtes waar zijn voedsel aanwezig is, namelijk hout en zijn derivaten. Het verschijnt vaak als gevolg van vochtproblemen en lekken van verschillende oorsprong, zoals sanitaire lekken, lekken van daken, riolen; capillaire opstijging of vochtproblemen in de kelder. We vinden droogrot:
 • In vochtige ruimtes met slechte ventilatie, in aanwezigheid van houtwerk (timmerhout of meubels, papier, karton): kelders, vloeren, trappen, deurkozijnen in contact met een vochtige muur, enz.
 • In vervallen dakframes: wanneer het dak beschadigd is, infiltreert water en bevochtigt het houtwerk, dat een vruchtbare voedingsbodem wordt voor de verspreiding van de schimmel.

Symptomen

 • Afbrokkelen van aangetast houtwerk.
 • Blarenschilderingen op hout.
 • Verschijning op het oppervlak van een sterk ruikende schimmel die lijkt op een geelachtig bruin mos omgeven door een wit schuim.
 • Aanwezigheid van witachtige of grijze filamenten (de rhizomorfen van het mycelium) enkele millimeters dik die hout en metselwerk kruisen.
 • Let op: droogrot sterft niet echt af zonder behandeling. Als het visueel verdwijnt, kan het in een slapende vorm blijven terwijl het wacht op de terugkeer van omstandigheden die gunstig zijn voor zijn ontwikkeling.

Waarom ingrijpen?

– Stop droogrot in zijn destructieve progressie en voorkom zo degeneratie van het hout (in kubieke rot) die grotere schade veroorzaakt zoals instortingen, gezondheidsproblemen, enz …
– Onze aanpak is globaal en preventief: we elimineren droogrot, maar bieden ook reparaties aan en verhelpen enkele van de oorzaken ervan (stijgende vochtigheid, vochtigheid in de kelder).
– We gebruiken producten die niet giftig zijn voor mensen en die geen PCP of lindaan bevatten.
– Onze producten zijn officieel erkend door het Ministerie van Volksgezondheid
– Hydrotec biedt 10 jaar garantie op de behandeling van droogrot.

stappen van droogrotbehandeling

1

Diagnostisch

identificatie en locatie van de focus van droogrot. Monsterafname en laboratoriumanalyse

2

Factoren zoeken

waardoor het verschijnen van droogrot en afbakening van het te behandelen gebied area

3

Voorbereiding op de behandeling

 1. Evacuatie van aangetast hout
 2. Strippen van pleisterwerk en borstelen van muren
 3. Vervanging van verontreinigd houtwerk

4

Curatieve behandeling van het getroffen gebied

 1. Boren van muren
 2. Injecteren en spuiten van het fungicide product
 3. Behandeling van aangrenzend houtwerk door middel van het spuiten van fungicide / insecticide product.

5

Vervanging of versterking van balken

6

Renovaties

stukadoorswerk, divers schrijnwerk

Veelgestelde vragen – meer informatie

Definitie
Droogrot is een schimmel die soms “huiszwam” wordt genoemd. De term droogrot is de algemene naam voor “Serpula lacrymans”, die in de mycologie is gekoppeld aan de orde Basidiomycetes. Het is de hoofdoorzaak van de meeste aanvallen door timmerhout of timmerhout in onze huizen. De vertakkingen van deze houtetende schimmel ontwikkelen zich in het donker, in aanwezigheid van vocht, hout, cellulose (karton, papier).
Ontwikkelingsvoorwaarden

De ontwikkeling van droogrotmycelium wordt bevorderd door:

 • Een vochtgehalte van het hout tussen 22 en 40%
 • Een temperatuur tussen de 20 en 26°C.
 • Een besloten ruimte weg van licht

In de vruchtvormingsfase vormt zich de roestkleurige carpophore (of “sporofoor”) en verschijnt deze in de open lucht om de sporen te laten zwermen.
Droogrot veroorzaakt een zeer karakteristieke kubische rotting van het hout.
Zeer hardnekkige, droge rot kan vele jaren in lethargie doorbrengen in afwachting van gunstige voorwaarden voor herplaatsing.

Waarom ontwikkelt het zich?

Om droogrot te ontwikkelen heeft u water nodig. De ontwikkeling ervan is meestal het gevolg van een lekkage (leidinglek, defecte afdichtingen van bad- of douchekuipen, rioollekken) of een structureel vochtprobleem (opstijgend vocht, vochtige kelder, daklek).
Dankzij het zeer actieve draadvormige netwerk (wortelstokken) groeien de wortelstokken bij een gunstige temperatuur snel in de muren, op zoek naar voedsel.
Door droogrot aangetast hout vertoont aanzienlijke zwellingen en scheuren; het hout wordt door de schimmel letterlijk in grote blokjes gesneden, wat leidt tot een onherstelbaar verlies van sterkte van het bewerkte hout.
Droogrot vernietigt het aanwezige hout op zijn pad: balken (of gîtes), houten lateien, trappen, bordessen, deurkozijnen.
Net als de huissteenbok is droogrot een plaag die aanzienlijke schade aanricht omdat het rechtstreeks de ondersteunende elementen van gebouwen aantast.

Wat eet droogrot?

Droogrot voedt zich met cellulose in hout. Het tast voornamelijk naaldhoutsoorten (coniferen) aan: sparren, noordelijke rode spar, douglas, enz. Naaldhout wordt veel gebruikt voor de aanleg van onze leefgebieden.
Droogrot waardeert ook karton, papier, houten kisten (we denken aan kratten met wijnflessen die in de kelder staan), pallets, brandhout dat tegen de muren of op de vochtige vloer wordt bewaard, oude meubels … alle voorwerpen van cellulose die we vaak in onze kelders bewaren.
Een kelder voldoet vaak aan de optimale voorwaarden voor de ontwikkeling van droogrot:

 • de kelder is een donkere en vochtige plaats.
 • de temperatuur daalt zelden onder de 5 ° C.
 • Daar wordt vaak cellulosemateriaal opgeslagen.

Bij een verraderlijke waterlekkage groeit ook heel gemakkelijk droogrot tussen balken die een vloer ondersteunen, of op een zolder.

Gerelateerde aanvallen

Door droogrot beschadigd hout wordt ook gekoloniseerd door larven van houtetende insecten zoals de Grote Houtworm.
Bij een aantasting door droogrot, een behandeling van het hout van Het inlijsten naast de droogrotfocus is essentieel. Deze behandeling wordt uitgevoerd met een curatief fungicide/insecticide product.

Verschil tussen preventieve behandeling en curatieve behandeling

Een preventieve behandelingwordt over het algemeen uitgevoerd in de fabriek, door nieuw hout (nog gezond) te weken of te besprenkelen met een houtbeschermingsmiddel dat preventief fungicide en insecticide wordt genoemd. Deze behandeling voorkomt verdere aantasting door schimmels en houtetende insecten.

In tegenstelling tot preventieve behandelingsproducten, roeien curatieve behandelingsproducten insecten en schimmels uit die al aanwezig zijn op of in houtwerk.
Over het algemeen is een behandeling door middel van sprayen met een curatief product voldoende om een ​​aanval blijvend te stoppen. Maar in het geval van een aanval door de huissteenbok (een keverinsect dat zich als larve ontwikkelt in droge naaldbossen), zal de desinfectie van het hout worden uitgevoerd door middel van biocide-injecties in de aangetaste stukken hout.

Hoe droogrot behandelen?
De bestrijding van deze plaagschimmel vraagt ​​veel voorbereidend werk. Om een ​​door droogrot aangetast gebouw te behandelen, moet u:

 • Pak het vochtprobleem aan waardoor de schimmel zich kon ontwikkelen.
 • Omschrijf het interventiegebied strikt. Om dit te doen, strippen we de muren en plafonds door de wortelstokken te lokaliseren (draadnetwerk). We achtervolgen de decapa
 • Demonteer al het hout dat aangetast is door de schimmel: balken, trappen, stijlen, lateien, enz. Elk hout dat tekenen van worm, scheuren, kubiekrot of zaagsel vertoont, moet worden vervangen.
 • Wanneer het strippen en demonteren is uitgevoerd, krijgen de wanden een behandeling door injectie van curatief fungicide product.
 • Houtbescherming: het spuiten van een genezend insecticide fungicide product op alle aangrenzende onderhouden bossen.
 • Vervang het gedemonteerde hout door nieuwe stukken voorbehandeld houtbad. Voor nieuwe balken die in metselwerk zijn verankerd, worden speciale voorzorgsmaatregelen genomen voor het waterdicht maken.
 • De door de schimmel aangetaste houten lateien worden vervangen door betonnen lateien.
 • Uit voorzorg tegen achtergebleven zouten en vocht (de wanden zijn bij droogrot vaak gedempt) adviseren wij om voor het bepleisteren van de wanden een saneringscement aan te brengen.
 • Na al deze sloop- en behandelingswerkzaamheden kunnen de restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd zonder het risico van het opnieuw verschijnen van droogrot: plaatsing van plafonds, vloeren, deurkozijnen, trappen, muurpleisters, enz.
Hydrotec