HYDROTEC SINDS 1988
BEHANDELING TEGEN CONDENSATIE EN SCHIMMEL

BEHANDELING TEGEN CONDENSATIE EN SCHIMMEL

Hydrotec Traitement de la condensation et des moisissures

De term “schimmel” verwijst naar verschillende soorten zwammen waarvan de sporen in de lucht aanwezig zijn. Schimmel verschijnt in de vorm van vaak ronde vlekken, groene, bruine of zwartachtige kleuren op muren, tassen, schoenen, lederen kleding, kleding geborgen in kasten, achter meubels

Deze vlekken zijn meestal terug te vinden in de hoeken van kamers, badkamers, onder ramen of op plaatsen waar muren, lateien en plafonds niet goed geïsoleerd zijn, en dus kouder zijn (koudebruggen). Schimmel is bijna altijd het gevolg van een condensatieprobleem, dat wil zeggen een productie van vocht dat niet afgevoerd wordt in huis. De damp kan worden veroorzaakt door mensen (door te ademen voeren we 25 cl water per nacht af) of door menselijke activiteiten (koken, douchen, was drogen…)

Onze teams kunnen u helpen om de bron van potentiële condensatieproblemen te identificeren. Zodra de diagnose is gesteld, bieden wij u oplossingen op maat naargelang de getroffen ruimtes. In sommige gevallen zal eenvoudig advies over de ventilatie voldoende zijn, in andere gaan we over tot de plaatsing van een specifiek ventilatietoestel.

WAAR

 • Wat betreft condensatie:
 • In vochtige ruimtes: badkamer, keuken, slaapkamers
 • Slecht geventileerde plaatsen (kelders…)
 • In slecht geïsoleerde wanden en muren

SYMPTOMEN

 • Het condensatiefenomeen vindt plaats zodra een te hoog vochtgehalte in de lucht van een lokaal wordt vrijgegeven.
 • Het probleem is erger in de winter of tijdens plotselinge temperatuurschommelingen
 • Ontstaan van wasem op de ramen, muren en vloeren tijdens seizoensgebonden klimaatveranderingen.
 • Ontstaan van schimmels

WAAROM ?

– Om visuele aantasting van uw muren te vermijden

– Om u te beschermen tegen de schadelijke effecten van schimmel op uw gezondheid: De sporen die door schimmels worden vrijgegeven in de lucht kunnen irritatie en allergieën veroorzaken bij de meest kwetsbare mensen: ouderen, kinderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of met ademhalingsproblemen.

BEWERKINGSSTAPPEN

 1. Opsporen en diagnose van het probleem

 2. Plaatsen van een ventilatietoestel of ventilatie die is aangepast aan :

  • de ruimte en de rol ervan in de woning.

  • het niveau van de luchtvochtigheid.

  • de behoeften wat betreft de kamertemperatuur (om energieverlies te voorkomen wordt de voorkeur gegeven aan een systeem met warmterecuperatie)

  • de akoestische eisen: stille systemen voor slaapkamers, woonkamer…

FAQ

Condensatie (van water) is een fenomeen van precipitaat van een materie in gasvormige toestand (in dit geval waterdamp) en in vloeibare toestand (druppels water). Condensatie treedt op wanneer de lucht verzadigd is met waterdamp. Het gebeurt meestal in koude zones, wanneer vochtige, hete lucht in contact komt met een koude muur of een koud oppervlak (metaal, glas, thermische brug).
Dit fenomeen is te zien tijdens het douchen en wanneer de koude spiegel (of het raam van de doucheruimte) is bedekt met waterdruppels of wanneer een kind met de lucht speelt en rechtstreeks uitademt op een koud glas om vervolgens een tekening te kunnen maken in de nevel die hij produceerde


De observatie van de meest voorkomende symptomen maakt het mogelijk een diagnose vast te stellen.
De tekenen die er niet om liegen zijn:

 

 •  De ontwikkeling en verspreiding van schimmels op bepaalde delen van de muren (hoeken in de kamers, onderkant van de muren, betonnen lateien, ramen en achter de meubels;
 • Een overmaat aan relatieve vochtigheid die wordt geconcretiseerd door het beslaan van de ramen;
 •  Bij koud weer, het verschijnen van waterdruppels op muren, vloeren, venster lateien, vensterbanken;
 •  Muffe en schimmelgeur in huis.
 •  tijdens de plotselinge veranderingen in temperatuur, de verschijning van kleine plassen water op de vloeren, in de hoeken van de kamers, op de vloeren en koude muren van de kelders.

 

 

De schade is voornamelijk aan de onderkant en in de hoeken van de muren (sporen van schimmel wit, zwart en/ of groen), op de ramen, op de achterkant van het meubilair, op lederen voorwerpenof op het hout. Er is ook de vorming van waterdruppels, koude muren en glazen oppervlakken beslaan.
Behangpapier, Gyproc (of gipsplaten) panelen die bedekt zijn met een laag karton (op cellulose gebaseerd materiaal) zijn goed voor de ontwikkeling van allerlei soorten zwam en vooral schimmel.


In de mycologie is ‘schimmel’ een term in de volkstaal die verwijst naar multicellulaire micro-organismen, meestal een verscheidenheid van zwammen in de volgorde van myceten. Er bestaan een oneindig aantal schimmelsoorten. Hun sporen zijn aanwezig in de lucht, zowel buiten als binnen in huis, wachtend op omstandigheden die bevorderlijk zijn voor hun ontwikkeling.

Deze symptomen moeten niet worden verward met tekenen van porositeit, capillariteit of opstijgend vocht, die vereisen een behandeling door injectie voor opstijgend vocht. Condensatie is niet gerelateerd aan de aanwezigheid van vocht in de muren, het komt ook niet “uit de muur”.
Zijn oorsprong is de verzadiging van de lucht in waterdamp.
Dit vocht in de vorm van damp wordt geproduceerd door menselijke activiteit in huis.
Menselijke activiteiten produceren vocht en de bronnen van verdamping zijn talrijk: koken,douchen, het nemen van een bad, ademen, drogen van kleding… Al deze activiteiten produceren waterdamp.
Het is belangrijk om te onthouden dat een condensatie probleem de muur niet tot in de diepte vochtig maakt, alleen aan het oppervlak. Er is geen noodzaak om het huis of de muren waterdicht te maken, het gaat erom het huis goed te ventileren.

Muffe geuren, schimmelsporen en overmatige relatieve vochtigheid, gebrek aan zuurstof in de lucht zijn bronnen van ongemak en zijn op de lange termijn schadelijk voor de gezondheid van debewoners. Een ongezonde lucht inademen is voor niemand wenselijk. Mensen met astma of chronische bronchitis moeten voorzichtig zijn en frisse, gezonde lucht inademen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om zijn habitat regelmatig te ventileren. Tien minuten ventilatie ’s morgens en ’s avonds zijn niet genoeg, verre van dat.
Voor een goed functioneren van onze neuronen, hebben de hersenen voldoende zuurstof nodig. In de winter hebben veel huizen echter een duidelijk tekort aan luchtverversing. Door te koken, verwarmen en zelfs te ademen produceren we CO2. Zonder luchtverversing accumuleert onze huisvesting dit giftige gas en wij leven in een CO2-verzadigde atmosfeer zonder het zelfs te realiseren. Dit resulteert in een gebrek aan zuurstof die negatief werkt op de gezondheid: onze alertheid wordt verminderd en ons vermogen om zich te concentreren is verzwakt.

Vooraleer enig werk te doen, om het complexe probleem van condensatie uit te roeien, is het noodzakelijk om :

 1. Determineer de te behandelen ruimten als een prioriteit;
 2. Bereken het volume van deze ruimten;
 3. Bepaal welke bouwmaterialen werden gebruikt voor hun constructie;
 4. Overweeg het toelaatbare geluidsniveau in de kamer.
 5. Controleer of de lokalen een buitenmuur hebben waarop het lokale ventilatiesysteem kan worden geplaatst dat geschikt is voor de ruimte in kwestie.
 6. Bepaal of de muren, het dak geïsoleerd zijn en hoe effectief.
 7. Controleer of de raamkozijnen zijn voorzien van dubbel glas, eventuele roosters.

Het is duidelijk dat vensterventilatie zijn efficiëntielimieten heeft bereikt. Het openen van ramen tien of zelfs dertig minuten ’s ochtends en’ s avonds is niet genoeg om een gezonde sfeer in een huis te garanderen. Sommige mensen slapen met het raam open, dezetendens heeft de neiging om te verdwijnen. Gedurende de dag vormt het achterlaten van een open raam ook een veiligheidsrisico.
In de stad laat het lawaai en de vervuiling die door het verkeer wordt veroorzaakt weinig ruimte voor een raamventilatie oplossing. Om nog maar te zwijgen over het feit dat kozijnen en deuren steeds meer luchtdicht zijn geworden.

Om de ontwikkeling van schimmels en de schadelijke gevolgen van condensatie te vermijden, wordt het duidelijk dat mechanische ventilatie de oplossing is die wordt gepromoot door de adviesbureaus, architecten en gezondheidsorganisaties.
Het besproeien met bleek- of fungicidenproducten kan schimmel doden, maar deze techniek is niet effectief op de lange termijn.
Bovendien voegen we giftige producten toe in huis zonder de vernieuwing van de noodzakelijke lucht, het is een lapmiddel.

We zullen niet veel meer praten over vochtabsorbers, “D” -systemen die duur zijn in zoutaanvullingen en geen ideale oplossing voor de gezondheid zijn omdat ze geen toevoer van verse lucht toelaten.
Hetzelfde geldt voor de elektrische ontvochtiger, dat een efficiënt apparaat is, maar het elektriciteitsverbruik en het geluidsniveau ervan problemen opleveren bij langdurig gebruik. Net als absorbers bieden elektrische ontvochtigers geen oplossing in termen van luchtverversing en extractie van gebruikte lucht. Hun enige taak is het verwijderen van vocht uit de lucht.

Om condensatieproblemen te voorkomen door een toevoer van verse lucht te garanderen, zijn de oplossingen de permanente en beredeneerde ventilatie van de leefomgeving in combinatie met de isolatie van koudebruggen en koude muren.

Er is een uitgebreid assortiment ventilatiesystemen verkrijgbaar op de markt. De technisch adviseur zal u adviseren bij het vaststellen van een keuze, een configuratie die meerdere apparaten zal combineren. Ze worden geselecteerd op basis van antwoorden op de volgende vragen:

 • Welk geluidsniveau wordt door de ventilatie-apparaat uitgestraald;
 • Hoeveel verse lucht is er nodig, afhankelijk van het volume en het gebruik van de kamer
 • Hoeveel muffe lucht moet worden afgezogen?
 • In welk geval is het beter om een mechanische ventilatie met enkele flux te installeren? Moet het gecentraliseerd (VMC) of lokaal zijn?
 • In welk geval is het noodzakelijk om mechanische ventilatie met dubbele flux te installeren? Moet het centraal of lokaal zijn?
 • Welk type extractor moet in een badkamer worden geïnstalleerd?
 • Welk type extractor past op een toilet?
 • Welke ventilatieroosters moeten op de gevel of in het chassis worden geplaatst?

Een complementaire oplossing voor het bestrijden van condensatievocht is om alle koude muren van de accommodatie te isoleren. Dit werk is niet vrijgesteld van het voorzien van een mechanische ventilatie, alleen integendeel! De behuizing wordt meer luchtdicht en zal des te meer vragen om geventileerd te worden.

Erg nat, Welke oplossingen, Ongemak, Werk doen, Uitroeiing, luchtrooster, Mycologie, Waterdicht, Porositeit, Fungiciden, Behang, Ademen, Druppeltjes, gipsplaat, Interieur, Een vmc installeren, Relatieve vochtigheid, Bouwmaterialen, muren drogen, Proliferatie, Schade, Vochtige muur, Schimmel op muren, Capillariteit, Bestrijding van vocht, Vocht in muren, vocht Diagnose, Ventilatiesysteem, Absorptiemiddel, Waterdamp, sanering, precipitaat, condensatie, thermische brug