HYDROTEC SINDS 1988
HUISZWAM, GEVAARLIJK VOOR ONZE WONINGEN

HUISZWAM, GEVAARLIJK  VOOR ONZE WONINGEN !

Elimination de la mérule et protection des charpentes

Huiszwam is een schimmel die groeit in aanwezigheid van vocht op verschillende materialen van celluloseoorsprong die aanwezig zijn in onze huizen: onbehandeld houtpapier of karton.

Huiszwam voedt zich tijdens de groei met hout en verspreidt zich door de muren, waar het minerale zouten en vocht vindt die nodig zijn om te kunnen groeien.

Hydrotec biedt een complete en specifieke behandeling bij een aanval van huiszwam aan. Na de diagnose en afbakening van de aangetaste zone moet eerst en vooral de oorzaak van de proliferatie worden geëlimineerd.

WAAR

 • Huiszwam ontwikkelt zich voornamelijk in slecht geventileerde, donkere en vochtige ruimten waar hout en afgeleide producten ervan aanwezig zijn waarmee het zich voedt.
 • Het treedt vaak op als gevolg van vochtproblemen en lekken van diverse oorsprong, zoals sanitaire lekken, een lekkend dak, lekkende riolering; problemen van opstijgend vocht of vocht in de kelder.
 • We vinden huiszwam terug :In slecht geventileerde vochtige ruimtes, in aanwezigheid van hout (timmerhout of meubels, papier, karton): kelders, vloeren, trappen, deurlijsten die in aanraking komen met een vochtige muur…
 • Ter hoogte van verouderde dakspanten : wanneer de bedekking van deze daken beschadigd is, kan er water in doordringen en het houtwerk nat maken, zodat de schimmel er zich gemakkelijk kan verspreiden.

SYMPTOMEN

 • Afbrokkelen van aangetast houtwerk.
 • Blaasvorming van verf op hout.
 • Verschijning op de oppervlakken van een sterk geurende schimmel die lijkt op geelbruine mousse omgeven door wit schuim.
 • Aanwezigheid van witachtige of grijze filamenten (mycelium rhizomorfen) van enkele millimeters dik door hout en metselwerk.
 • Opgelet: een huiszwam sterft niet echt zonder behandeling. Als het visueel verdwijnt, kan het eigenlijk overleven in slapende vorm in afwachting tot de omstandigheden die zijn ontwikkeling bevorderen terugkeren (lethargie).

WAAROM? 

– Huiszwam stoppen in zijn destructieve opmars en zo een aantasting van het timmerhout vermijden (bruinrot) dat meer schade aanricht (verzakkingen, gezondheidsproblemen, enz…)

– Onze aanpak is globaal en preventief: we verwijderen huiszwam maar bieden ook reparaties aan en verhelpen een aantal oorzaken ervan (opstijgend vocht, vocht in de kelder).

– We maken gebruik van producten die niet giftig zijn voor de mens.

– Onze producten zijn officieel erkend door het Ministerie van Volksgezondheid.

– Hydrotec biedt een garantie van 10 jaar op de behandeling van huiszwam.

BEHANDELINGSSTAPPEN

 1. Diagnose, identificatie en opsporing van de haard van de huiszwam

  • Zoeken naar de bron van vocht en factoren die huiszwam veroorzaken

  • Afbakening van de te behandelen zone, berekend in vierkante meters

  • Bemonstering en laboratoriumanalyse van de schimmel (UCLouvain)

 2. Eliminatie van de oorzaak van de ontwikkeling van de schimmel :

  • Behandeling van vochtige muren

  • Behandeling van condensatie door ventilatie

  • Reparatie van lekken door specifieke vakmensen (loodgieters, dakdekkers)

 3. Voorbereiding op de behandeling

  • Verwijdering en afvoer van aangetast en aangrenzend hout

  • Afkappen van het pleisterwerk tot op het metselwerk

  • Borstelen van de muren om de filamenten op het oppervlak van de muur te verwijderen

  • Vervanging en/of versteviging van aangetast houtwerk

 4. Curatieve behandeling van het getroffen gebied

  • Versprongen boorgaten maken in de muren om de 25 cm tot een meter boven de getroffen zone.

  • Injectie van niet-giftig schimmelwerend product

  • Terug dichtstoppen

  • Besproeien van de oppervlakte met curatief product

 5. Behandeling van houtwerk rond het getroffen gebied (preventie)

  • Sproeien en/of injecteren van een curatief combinatieproduct tegen schimmels/insecten.

FAQ

Huiszwam hij of zij (van onbepaalde genus, de term wordt vaak gebruikt in het vrouwelijk). De term huiszwam is de lokale naam voor “Serpula lacrymans” die in de mycologie is gehecht aan de basidiomyceten orde.Zij is verantwoordelijk voor de meeste timmerhout- en houtaanvallen in onze huizen. De vertakkingen van deze lignivore schimmels groeien beschut tegen het licht, in de aanwezigheid van vocht, hout, cellulose (karton, papier).

De ontwikkeling van het mycelium van de huiszwam wordt begunstigd door

 • een vochtgehalte van hout tussen de 22 en 40%
 • Een temperatuur tussen 20 en 26 ° C.
 • Een gesloten ruimte beschermd tegen het licht
  In de vruchtbaarheidsfase wordt de roestige carpofoor (of “sporophore”) gevormd en verschijnt in de open lucht om de verspreiding van de sporen mogelijk te maken.
  Het veroorzaakt een zeer karakteristieke kubieke houtrot.
  Zeer vasthoudend, de huiszwam kan vele jaren doorbrengen in lethargie, in afwachting van gunstige voorwaarden

Om zich te ontwikkelen heeft huiszwam water nodig. De ontwikkeling is meestal het gevolg van een lek (lekkende leidingen, defecte afdichtingen van badkuipen en douchebakken, riool lekkage) of een structureel probleem van vocht (opstijgend vocht, vochtige kelder, lekkende daken).
Dankzij zijn zeer actief draadvormignetwerk (rhizomen), wanneer de temperatuur gunstig is, groeien zijn rhizomen snel in de muren op zoek naar voedsel.Hout aangetast door huiszwam vertoont zwellingen en scheuren; Het hout is letterlijk grote blokken gesnedendoor de huiszwam, wat leidt tot een verlies van onomkeerbare weerstand van het bewerkte hout.Huiszwam vernietigt hout aanwezig op zijn pad: de balken (of dakspanten), houten lateien, trappen, bordessen, deurkozijnen.
Net als de boktor is de huiszwam een plaag die aanzienlijke schade veroorzaakt omdat deze direct de structurele elementen van gebouwen aanvalt.

Huiszwam voedt zich met de cellulose die in het hout zit. Ze is vooral gericht op naaldhoutsoorten (coniferen): vuren, noordelijke rode spar, Douglasspar … Naaldhout wordt veel gebruikt voor de bouw van onze habitats.
Huiszwam houdt ook van karton, papier, houten kisten (we denken aan kratten met flessen wijn die in de kelder zijn opgeslagen), pallets, brandhout opgeslagen tegen de muren of op de natte vloer, oude meubels … allemaal voorwerpen gemaakt van cellulose die vaak worden opgeslagen in onze kelders.
Een kelder voldoet vaak aan de optimale omstandigheden voor de ontwikkeling van de huiszwam:

 • de kelder is een donkere en vochtige plaats
 • de temperatuur daalt zelden onder de 5 ° C.
 • Cellulosematerialen worden daar vaak opgeslagen
  In het geval van een sluipend waterlek, groeit de huiszwam ook heel gemakkelijk tussen de balken die een vloer ondersteunen, of op een zolder.

Het door het huiszwam beschadigde hout wordt ook gekoloniseerd door larven van houtetende insecten zoals de grote houtkever.
Tijdens een aanval door huiszwam is een behandeling van de houtstructuur naast de focus van huiszwam essentieel. Deze behandeling wordt uitgevoerd met een curatief fungicide/insecticide-product.

Preventieve behandelingen worden meestal in de fabriekuitgevoerd door nieuw (nog steeds gezond) hout te weken of te besproeien met een hout beschermend product dat een fungicide en preventief insecticide wordt genoemd. Deze breedspectrum behandeling verhinderd latere parasitaire aanvallen van een meerderheid van zwammen en larven van Coleoptera en alle andere houtetende insecten

In tegenstelling tot preventieve behandelingsproducten, worden de curatieve behandelingsproducten gebruikt om insecten, beestjes en andere zwammen of schimmels die al aanwezig zijn op of in het houtwerk, uitroeien.
Over het algemeen is een behandeling door besproeiing van een curatief product voldoende om een aanval permanent te stoppen. Maar in geval van een aanval door boktor (een keverinsect dat zich ontwikkelt in de larvale staat in droge naaldhout), zal de desinsectie van het hout worden bereikt door biocide injecties in de aangetaste houtdelen.

Het bestrijden van deze verwoestende zwam vereist consequent voorbereidend werk.Voor de behandeling van een gebouw aangevallen door huiszwam, is het noodzakelijk om:

 • Het probleem van de luchtvochtigheid op te lossen waardoor de ontwikkeling van de zwam mogelijk werd.
 • Het interventiegebied zorgvuldig te omschrijven.Hiervoor, moeten we de muren en plafonds afkappen zoekend om de mycelium (draadvormig netwerk) te identificeren.Het afkappen wordt in alle richtingen voortgezet, een meter verder dan de laatste verschijning van het mycelium.
 • Alle door de zwam aangetaste houtsoorten demonteren: balken, trappen, deurkozijnen, lateien … Alle hout dat tekenen heeft van houtmolm, scheuren, houtrot of zaagsel moet worden vervangen.
 • Als het afkappen en demonteren uitgevoerd is, worden de muren behandeld met een injectie van curatief fungicide product.
 • Bescherming van het hout : besproeiing van een curatief insecticide fungicide product (Xylophene, Basilit, Xylamon zijn geregistreerde merkproducten) op alle aangrenzende hout gehandhaafd.
 • Vervang het gedemonteerde hout door nieuwe stukken voorbehandeld hout dat gedrenkt werd ineen bad. Voor de nieuwe balken die in het metselwerk verankerd worden, is een speciale afdichting vereist.
 • De houten lateien die zijn aangetast door huiszwam worden vervangen door betonnen lateien.
 • Als voorzorgsmaatregel tegen resterende zouten en vocht (de muren zijn vaak vochtig in het geval van een aanval door zwam), raden we aan een waterdichtecementering aan te brengen voordat de muren terug worden gepleisterd.
 • Na al het afkappen, demonteren en behandelen, kunnen de restauratiewerken worden uitgevoerd zonder het risico te lopendat de zwam terugkomt in: plafonds, vloeren, deurkozijnen, trappen, muurcoatings, enz.

 

Structureel hout, Schade veroorzaakt, Bestrijden, Aanvallen, Houtconstructie, plaag, Ongedierte, Beesten, kever, behandeling dakgebinte, boktor, Larven, Zaagsel, Grote houtkever, Injectiebehandeling, Timmerhout, Ongediertebestrijding, Xylofeen, preventieve behandeling, hout behandelen, boormeel, bescherming van hout, biociden, huiszwam, fungicide, Serpula lacrymans
Mycelium,carpofoor, parasitaire aanvallen,